Δελτίο Τρύγου Αμύνταιο 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΡΥΓΟΥ

ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΗ ΖΩΝΗ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ

Η περιοχή:

  Η αμπελουργική ζώνη Αμυνταίου καλύπτει μια έκταση 7.000 στρεμμάτων περίπου. Η κυρίαρχη ποικιλία που συμμετέχει αποκλειστικά στην Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης "Αμύνταιο" είναι το Ξινόμαυρο. Στην Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη ‘’Φλώρινα’’ συμμετέχουν οι λευκές ποικιλίες Sauvignon blanc, Ροδίτης, Μαλαγουζιά και οι ερυθρές Syrah, Merlot, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Tannat, Montepulciano, Negro Amaro, Μαυροδάφνη. 

  Είναι η βορειότερη αμπελουργική ζώνη της Ελλάδας και η ιδιομορφία της είναι ότι βρίσκεται σε ένα οροπέδιο με υψόμετρο 560 μέχρι 720 μέτρα, μέσα στο οποίο οι λίμνες Πετρών και Βεγορίτιδα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση του ιδιαίτερου μεσοκλίματος της περιοχής.

  Είναι μία περιοχή με χαμηλές ετήσιες βροχοπτώσεις (ιδιαίτερα χαμηλές κατά την διάρκεια του καλοκαιριού), η οποία συνδυάζεται με υψηλή ηλιοφάνεια. Εξαιτίας του υψομέτρου, παρατηρούνται άριστες ημερήσιες και νυχτερινές θερμοκρασιακές συνθήκες που εξασφαλίζουν μία ιδιαίτερα μεγάλη βλαστική περίοδο επιτρέποντας τη βέλτιστη αρωματική, φαινολική και τεχνολογική ωρίμανση των καλλιεργούμενων ποικιλιών.

  Η σταθερή εμφάνιση βορείων ανέμων αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα φυτοϋγείας για την περιοχή. Σημαντικό πλεονέκτημα στην αμπελοκαλλιέργεια αποτελούν και το εδαφολογικά χαρακτηριστικά της ζώνης με τα άριστης αποστράγγισης αμμώδη εδάφη τα οποία εξασφαλίζουν μία ήπια ελλειμματική υδατική παροχή στις ερυθρές ποικιλίες.

Χειμερινή περίοδος:

  Ο χειμώνας 2013-2014 δεν χαρακτηρίστηκε από έντονη χιονόπτωση ακριβώς όπως και ο προηγούμενος, αλλά ούτε και από πολλές βροχές. Ο χειμώνας δεν ήταν αρκετά ψυχρός οπότε η εκβλάστηση, παρατηρήθηκε με μία σχετική καθυστέρηση για την ζώνη.

Βλαστική περίοδος:

  Στην συνέχεια η πολύ υψηλή βροχόπτωση κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο αναπλήρωσαν τα υδατικά αποθέματα του εδάφους, αλλά έκαναν αναγκαία την προληπτική φυτοπροστασίας.

  Η υψηλή  ανοιξιάτικη βροχόπτωση, σε συνδυασμό με την καθυστέρηση έναρξης του βλαστικού κύκλου, προοιώνιζαν μία όψιμη χρονιά. Αυτή η εικόνα ενισχύθηκε και από τις σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες κατά τους ίδιους μήνες.

  Ήταν η χρονιά που έγινε συνολική αποτύπωση της θρεπτικής κατάστασης του αμπελώνα με φυλλοδιαγνωστική και αναλύσεις εδάφους που επέτρεψαν να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις στη λίπανση εξασφαλίζοντας ιδιαίτερη ισορροπία στην βλαστική ανάπτυξη του φυτού.

  Επίσης λόγω των αρχικά αυξημένων βροχοπτώσεων εφαρμόστηκε η μεταξύ των γραμμών φυτοκάλυψη του αμπελώνα για να εξασφαλισθεί η ισορροπημένη ανάπτυξη των πρέμνων.

  Οι λίγες αλλά ισχυρές βροχοπτώσεις του Ιουλίου δεν κατάφεραν να αξιοποιηθούν από τα φυτά και για τον λόγο αυτό η υδατική έλλειψη των φυτών εμφανίστηκε ιδιαίτερα πρώιμα. Η πρώιμη αναστολή της αύξησης των βλαστών της αμπέλου επιβεβαίωσε το φαινόμενο. Η άρδευση ξεκίνησε μέσα στον Ιούλιο, γεγονός που δεν είχε συμβεί εδώ και αρκετά χρόνια.

  Χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς που έπληξε πολλές αμπελουργικές περιοχές, ήταν οι πολλές χαλαζοπτώσεις που από τύχη δεν έπληξαν την περιοχή του Αμυνταίου. Είναι όμως ένα γεγονός που θα πρέπει όλους να μας προβληματίζει ιδιαίτερα.

  Ο περκασμός εξελίχθηκε σε εξαιρετικά ευνοϊκές συνθήκες και η όποια αφαίρεση φορτίου ήταν άριστα συγχρονισμένη μέσα στην εβδομάδα ολοκλήρωσής του για την κάθε ποικιλία. 

  Ο τρύγος για τις λευκές πρώιμες ποικιλίες εξελίχθηκε με ελαφριά οψιμότητα, αλλά μόνο για τις γηγενείς ποικιλίες Μαλαγουζιά και Ασύρτικο. Μέχρι στιγμής αποφεύχθηκαν θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 33ο C, που σε συνδυασμό με δροσερές νυχτερινές θερμοκρασίες των 17ο C εξασφάλισαν μία ομαλή και φυσιολογική ωρίμανση.

  Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που εφαρμόζεται η συλλογή δεδομένων που αντλήσαμε από τα δορυφορικά τηλεπισκοπικά δεδομένα με τα υπερφασματικά δεδομένα πεδίου και μας δίνει την δυνατότητα να προσδιορίσουμε με μεγάλη ακρίβεια τις διαφορές ωρίμανσης ανάμεσα και μέσα στα ίδια αμπελοτεμάχια έτσι ώστε να τρυγούμε με διαφορετικά «χέρια».

  Οι αμπελουργικές επεμβάσεις και η διαχείριση της υδατικής κατάστασης της αμπέλου αποτέλεσαν τον παράγοντα που διαφοροποιεί την συγκεκριμένη σοδειά από προηγούμενες.

  Εκτιμάται ότι μία τέτοια δροσερή χρονιά θα μας δώσει ιδιαίτερα πολύπλοκα και αρωματικά κρασιά και σε ότι αφορά τις ερυθρές ποικιλίες, εφόσον είχε εξελιχθεί φυσιολογικά ο Σεπτέμβρης θα απολαύσουμε εξαιρετικής δυναμικής ερυθρά κρασιά. 

  Ο Σεπτέμβρης όμως ήταν ένας εξαιρετικά βροχερός και άστατος καιρικά μήνας, με αποτέλεσμα να διαφοροποιηθεί τελείως η διαχείριση στις ερυθρές ποικιλίες. Η ημερομηνία τρυγητού έπρεπε να αποφασίζεται με γνώμονα τα καιρικά φαινόμενα και την βαθμό υγιεινής των σταφυλιών. Η διαλογή είναι απαραίτητη μετά από πολλά χρόνια και μέσα στο οινοποιείο.

  Παρόλα αυτά τα πρώτα σημάδια ωρίμανσης (μεταβολή χρώματος γιγάρτων) σε ότι αφορά την ποικιλία Syrah αποδεικνύεται εξαιρετική. Σίγουρα θα υπάρχουν δυσκολίες όμως για αυτές που ακολουθούν. Η καλοκαιρία που επικράτησε μέχρι το τέλος του μήνα και προχώρησε και στις πρώτες μέρες Οκτωβρίου, όπου έρχεται και η ωρίμανση του Ξινόμαυρου, βοήθησε πολύ στο να διασωθεί το δυναμικό του μεγαλύτερου όγκου των ερυθρών ποικιλιών μας.

Άγγελος Ιατρίδης

Οινοποιός Κτήμα Άλφα

Οκτώβριος 2014